2023. október 13., péntek

Hogyan segíthetünk?


Most, hogy a a világban ismét háború zajlik, mindannyiunkban újra felmerül a kérdés, hogy miképpen segíthetnénk. Mi lenne a leginkább célravezető? Egyáltalán, tehetünk-e bármit? Nem vagyunk ehhez túlságosan kicsik és jelentéktelenek?  

Amikor a kicsiség és a tehetetlenség gondolatai a hatalmukba kerítenek, idézd fel magad előtt egy vízesés látványát és hangját. És amikor lelki szemeid előtt már látod a lezúduló víztömeget, és belső füleiddel hallod a robajt, akkor emlékeztesd magad, hogy a vízesés milliárdnyi apró vízcseppből áll. És ez a sok vízcsepp együtt hatalmas erőt képvisel.

Ezért bármit is teszel, az mindenképpen segítség. A csodák közt nem léteznek nagyságrendbeli különbségek – írja A csodák tanítása az első fejezet első mondatában. Minden csoda – és így minden segítő szándék – egyformán érvényes, fontos, és hatásos.

  • Talán lehetőséged nyílik arra, hogy ténylegesen tégy valamit azzal, hogy pénzt, élelmet, ruhákat küldesz. 
  • Talán az életkörülményeid lehetővé teszik, hogy befogadj egy menekülő családot. 
  • Talán időt tudsz szánni arra, hogy odamenj, ahol a segítő kezekre a legnagyobb szükség van.

És amit minden külső körülménytől függetlenül, mindig meg tudsz tenni az az, hogy elmondasz egy imát.

Számomra fontos pillanat volt, amikor felismertem, hogy amikor imádkozunk, akkor nem pusztán kérünk. Még valami történik: 

hozzátesszük a szándékunk erejét 

a már meglévő megoldáshoz. 

Felismerem, hogy a problémáim már megoldódtak – írja A csodák tanítása a 80. leckében. Azaz, amint létrejön egy probléma, abban a pillanatban megszületik a megoldása is, nekünk pedig az a dolgunk, hogy megnyissuk magunkat e megoldás felismerésének. Ez a megnyílás történik meg, amikor imádkozunk.

Amikor többen és többször elmondunk egy olyan imát, ami az egész világért szól, az olyan, mintha mindannyian kinyilvánítanánk:

- Az én szándékom is ez.

- Én is ezt kérem.

- Meg én is.

- És én is!

A szándékunk ereje így egyre csak duzzad és erősödik. Pont, mint a vízesés, ami kis patakként indul, és ahogy egyre több vízcsepp kapcsolódik hozzá, úgy lesz egyre hatalmasabb és erősebb. Ez történik, amikor imádkozol, és amikor együtt imádkozunk ugyanazért a dologért.

Ezért erre a hétre egy olyan imádságot hoztam neked, amelyet Marianne Williamson: Illuminata című könyvéből fordítottam. Ez egy gyönyörű fohász, amely csodálatos eszköze lehet annak, hogy pozitív irányba fordítsuk a világ kerekét.

Az írásom végén pedig megosztok veled egy olyan mantrát és egy olyan zenét, amelyet írás (és fordítás) közben folyamatosan hallgattam, sőt, tulajdonképpen már napok óta ezt éneklem belül. A nagy, megváltó mantrának nevezik a hozzáértők, így csodálatosan kiegészíti azt a szándékot, amelyet ebben az imádságban bocsátunk útjára.

Ezt írja Marianne Williamson a világról:

A külső világ nem létezik. Valójában a világ a szeretetünk, a félelmünk, a reményeink és a konfliktusaink kollektív kivetítése. Azzal töltjük be a feladatunkat a világ gyógyulásában, hogy felelősséget vállalunk a saját gondolatainkért és érzéseinkért. 
A világ azért van kritikus állapotban, mert mi is abban vagyunk. A világban azért zajlik oly hatalmas átalakulás, mert bennünk is az zajlik. 
A világnak továbbra is van esélye a túlélésre - mindazok ellenére, akik vagyunk, és pont azért, akik vagyunk. A világért szóló imádságaink a legnagyobb hozzájárulásunk a gyógyulásához és az újjászületéséhez.

Ez pedig az imádság:

Szeretett Istenem, a világunkért imádkozunk most. Kérünk, hogy bontsd le a falakat, amelyek elválasztanak, és oldd el a láncokat, amelyek fogva tartanak. 
Használj minket arra, hogy egy új világot teremtsünk a Földön; egy olyat, amely a Te akaratodat, a Te látomásodat, a Te békédet tükrözi. Ebben a pillanatban felismerjük az erőt, amit Tőled kaptunk, és amivel képesek vagyunk egy új világot teremteni - egy olyat, amilyenre vágyunk. 
A mai világ, drága Uram, pusztán múltunk zűrzavarát tükrözi. Most új világosságot kérünk. Világosítsd meg az elménket, és használj minket, drága Uram, úgy, ahogy még soha korábban. Hadd legyünk egy hatalmas terv részei, amellyel meggyógyítjuk a világot. 
Már nem akarunk háborúzni egymással. Már nem akarunk háborúban állni önmagunkkal. Szeretnénk megbocsátani ezt az évszázadot, és az összes többit, a történelem minden gonosz teremtményét, és közös félelmünk fájdalmát. Tisztítsd ki a szívünkből elkülönültségünk illúzióját. 
Hadd találjon rá minden nemzet, minden ember, és minden vallás végre arra az egyetlen szívdobbanásra, amelyen rajtad keresztül osztozunk, aki közös apánk és anyánk, aki összetört álmaink megváltója vagy. 
Hadd engedjük el a tegnaphoz való ragaszkodásunkat. Már nem akarjuk elhomályosítani a holnapra vonatkozó látomásodat, hanem azt szeretnénk, hogy Te légy, aki kitölti szívünket.  Áradj rajtunk keresztül, és munkálkodj rajtunk keresztül, hogy megláthassuk az életünkben kibontakozó, megvilágosodott világot. 
Szeretett Istenem, teremtsd újra és töltsd fel élettel ezt a világot, itt a Földön, számunkra és a gyerekeink számára. Halleluja már csak a gondolatra is, hogy rajtad keresztül, a bennünk is ott ragyogó fényeden keresztül, dicsőséges Istenem, egy ilyen dolog megvalósulhat. 
Legyen hát így. Legyen így. Köszönjük neked, Uram. Ámen.

Mondd el ezt az imát minden nap, és közben emlékezz rá, hogy segítő gondolataid ugyanúgy összeadódnak a többiekével, ahogy a vízesés cseppjei is egyetlen hatalmas, erős, mindent elsöprő vízoszloppá állnak össze.  

Hallgasd hozzá ezt a mantrát: 

Ez ugyanis a nagy megváltó mantra. (A mantra szakértő magyarázatát ebből a blogból idézem: A világ védikus megközelítésben.)

A bölcsek úgy tartják, hogy ez a mantra az élet, a cselekvés és a szeretet. Ez a legerősebb, leghatékonyabb és legnépszerűbb mantra. A mantrák királyának is hívják. Akinek ez a mantra folyamatosan vibrál szívében, annak azt mondják, nem lenne szüksége lemondásokra, jógára, se meditálásra. Nagyon erős tisztító hatása van. Segít megszabadulni a belső tökéletlenségektől, korlátozó tényezőktől és bűnöktől. Felemeli a lelket és magasabb tudatossági szintre ébreszt.

Olyan ereje van, hogy csak a szótagok kiejtése is megszabadítja a lelket a csalóka elme ösztönös rabságából. Megnyugtatja az ösztönöket, befordítja, befelé koncentrálja figyelmünket, értelmünket, amely hatására szembenézünk önmagunkkal és meglátjuk saját tudatlanságunkat. Ismétlésével közelebb kerülünk a belső bölcsességhez.

Ezt a mantrát ismételve igaz önvalód előtt hajolsz meg, nyugtató, lazító hatása van, segít az összpontosítás képességének fejlesztésében, hogy köszönthessük és tisztelhessük az istenségtől kapott életerőt. Ha ezt a mantrát ismételgetjük, képzeljük el, hogy meghajlunk belső önmagunk előtt, amely segít visszaszereznünk a magunkba vetett bizalmat, hitet.

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta 

***

Töltsd le A csodák tanításának 365 leckéjét (az én fordításomban) és kezdj el vele csodákkal teli életet teremteni magadnak már ma! Kattints ide: 



***


Tovább olvasnál? Csemegézz kedvedre itt:  

4 megjegyzés:

  1. Valóban lélekemelő, szépséges fohász ez, remélem velem együtt minél többen el fogják mondani nap mint nap. A mantra is igazán felemelő és könnyen énekelhető, KÖSZÖNÖM! áldás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Era,

      Igen, nagyon örülök, hogy rátaláltam, és megtisztelő, hogy lefordíthattam. A mantra pedig teljesen magával ragadott engem is.

      Szeretettel,

      Kriszta

      Törlés
  2. Köszönöm, Kriszta! Ez csodálatos!

    VálaszTörlés