2020. május 30., szombat

Melyik az "igazi" A csodák tanítása?

Most már három könyv is kapható, amelyek A csodák tanítása címet viselik, és amelyek kinézetre is hasonlók. Így nem is csodálkoztam, amikor a napokban megkérdezte tőlem valaki: 
- Kriszta, akkor most melyik az igazi? És meg tudod mondani nekem, hogy melyik könyv mire való?  

Ezért gondoltam arra, hogy mindegyikről elmesélem, hogy hogyan készült, mi van benne, és hogyan tudod őket a legjobban használni.  


1. A csodák tanítása


Rögtön az egyenes válasszal kezdem: amit ezen a képen látsz, az az „igazi” A csodák tanítása. Ez az alapmű, ebben van benne minden, ami ahhoz kell, hogy gyökeresen átalakíthassuk a gondolkodásunkat és így az életünket. 

Jézus diktálta, Helen Schucman és Bill Thetford jegyezte le. Magyarul az Édesvíz Kiadó adta ki 2013-ban. (Most, amikor ezt írom - 2020. májusában - csak az e-könyv változat kapható.) 

Ez az a könyv, amiről a csodautas.com oldal szól, és amelyet minden személyesen találkozó, és online csoportomban használunk. 

A könyv legelső, angol nyelvű kiadása 1972-ben jelent meg, és azóta sokakat inspirált arra, hogy megírják és publikálják a saját értelmezésüket – ahogy én is így teszek ezen a blogon, és a készülő könyvemben is. Erre szükség is van, mert A csodák tanításának három része (a Törzsszöveg, a Munkafüzet és a Tanári kézikönyv) összesen 1400 oldalnyi, speciális szövegezésű olvasnivalót jelent, ami sokak lelkesedését letöri, amikor először találkoznak vele. 

Ám a tapasztalatom az, hogy amint ezen a kezdeti nehézségen átjut valaki, utána már a „szerelembe esés” következik. Onnantól megérint minket a szöveg mélysége, derűje és szeretettelisége, és már semmi mást nem akarunk olvasni, csak ezt. 

Az egyik online műhelyem résztvevője, Valéria például így fogalmazott: 
Lelkes olvasója vagyok A csodák tanításának, talán már négy éve, hogy minden nap foglalkozom a tananyaggal, az éjjeliszekrényem nélkülözhetetlen kelléke. Csupán pár sor elolvasása is felülír minden aznapi őrületet. 
Ezért én azt gondolom, hogy minden olyan könyv, amely A csodák tanításáról szól, azt a célt szolgálja, hogy elvigyen minket abba a tudatállapotba, ahol már könnyen be tudjuk fogadni az eredeti szöveget is. 

Ez azt is jelenti, hogy a másik két könyv (bár külalakra hasonlóak), NEM A csodák tanítása. A másik két könyv A csodák tanításáról szól, és nagymértékben segítik, hogy megértsd és könnyebben feldolgozd A csodák tanításában foglaltakat. 

Tehát nem arra valók, hogy A csodák tanítása helyett használd őket, hanem arra hogy 
  • mellette, kiegészítésképpen, vagy 
  • előtte felkészülésképpen, vagy 
  • utána, levezetésnek. 
Ezek a könyvek remek segítőtársaid lehetnek abban, hogy az elméd megnyíljon annak a mély, belső átalakulásnak, amelyre A csodák tanításának az elmélete és a gyakorlatai hívnak. 


2. Alan Cohen: A csodák tanítása könnyedén 

Alan Cohen rendkívül termékeny író, angolul több könyvét is olvastam, ezt is. Pont arra készültem, hogy néhány részletet lefordítok belőle a blogra, amikor megkeresett a Bioenergetic Kiadó (ők adták ki magyarul 2016-ban, jelenleg is kapható), és arra kértek, hogy írjak róla a blogon, és meséljek róla egy interjúban. 

Nagyon örültem, hogy megjelent magyarul, és most már bárki olvashatja, mert tudtam, hogy nagy segítségünkre lesz. Ez a könyv ugyanis egy kifejezetten jól érthető magyarázat A csodák tanítása legfontosabb alapelveiről. Rövid (208 oldal), gyorsan elolvasható, egyszerű nyelvezettel. 

Sokat segít annak megértésében, hogy A csodák tanítása miről szól. A szerző így ír erről az Előszóban: 
Bármilyen más ösvényre lépek, bármilyen más tanítók ragadják meg a figyelmemet, A csodák tanításához mindig visszatérek. Filozófiája és szándéka nálam felülmúl minden más módszert. Most már olyan mélyen szeretném elsajátítani a tanításokat, hogy ez vált életem és munkám legfontosabb mozgatórugójává. A tanítások szerint akkor tanuljuk meg igazán, amit meg akarunk tanulni, ha tanítjuk. Remélem, hogy ez a könyv hasznodra lesz, de tulajdonképpen azért írom, hogy elmélyítsem és megszilárdítsam a saját tudásomat A csodák tanításában. 

3. Pam Grout: A csodák tanítása egyszerűen 

Pam Grout több könyve is megjelent már magyarul, és én imádom derűs humorral átszőtt, könnyed stílusát. Amikor megtudtam, hogy A csodák tanításáról írja a legújabb könyvét, azonnal előjegyeztem, és az angol változatot meg is vettem, amint megjelent, 2020. január végén. És persze nem csalódtam, rendkívül élvezetes olvasmány, ezért örülök annyira, hogy már magyarul is olvasható. (Az Édesvíz Kiadó most – 2020. május végén - jelentette meg, fizikai és e-könyv változatban is.) 

A szerző maga is elvégzi A csodák tanításának 365 leckéjét, minden évben, újra és újra. Így ír róla: 
Állandóan visszatérek A csodák tanításához, mert úgy tűnik, mintha ez lenne az én utam. Nem mindenkinek válik be, de nem is erre tart igényt. Minden út Rómába vezet – mondják. Tetszik, mert szívom magamba a csodákat és a boldogságot. 

Egy idő után a blogjában elkezdte leírni a tapasztalatait, és az olvasók visszajelzéseiből derült ki számára, milyen nagy segítséget jelent egy-egy ilyen gondolatmenet. Így született meg a könyv ötlete, ami végül ugyanúgy 365 írást tartalmaz, ahogy A csodák tanításában az egyharmadát kitevő Munkafüzet. 

435 oldalon vicces, szórakoztató, könnyen érthető magyarázatokat találsz benne A csodák tanítása 365 leckéjéhez. Az eredeti könyvet persze nem helyettesíti, de sokat segít, ha végzed a leckéket, és hozzáolvasod azt is, amit Pam Grout írt mindegyikről.  

Nekem nagyon tetszik az angol nyelvű kiadás is (itt, a képen együtt látod a magyar változattal), mert ez a szín nagyszerűen visszaadja azt derűs és könnyed megközelítést, amely Pam Grout minden írásának a sajátja. Az angol eredetinek kicsit hosszabb a címe: A csodák tanítása kísérlet – kezdőkészlet az elméd (és ezzel az egész világ) újrahuzalozásához.  

Szóval én azt javaslom, hogy szerezd be az összes könyvet, és olvasd mindig azt, amelyikhez a legnagyobb kedvet érzel. A legfontosabb ugyanis az, hogy minden egyes napon tégy valamit, ami előrevisz a spirituális utadon. Ezek a könyvek jó eszközök ehhez. Így teremtesz magadnak fokozatosan olyan életet, amelyben igazán örömteli minden pillanat! 

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta 


❋ ❋ 


Ha a sok online műhely után szeretnél velem személyesen is találkozni, akkor július 12-19. között tölts velem egy hetet az Adrián, a Nyárünneplő csoda táborban! Kattints, olvasd el a részleteket, és jelentkezz itt:



❋ ❋ 

Töltsd le A csodák tanításának 365 leckéjét és 
egy szeretetmeditációt, így
kezdj el te is már most 
csodákkal teli életet teremteni magadnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése