2016. október 13., csütörtök

Miért ennyire hosszú A csodák tanítása?


Ez az egyik kérdés, amit Alan Cohen magyarul 2016. októberében megjelent könyve (A csodák tanítása könnyedén) megválaszol, így:

"A bonyolult elmék bonyodalmakat teremtenek, bonyolult kérdéseket tesznek fel, és bonyolult válaszokat várnak. A csodák tanításának célja, hogy meggyógyítsa a bonyolult elméket, hogy kivezesse a gondolatainkat a bonyodalmak labirintusából az egyszerűség megváltásába. A csodák tanítása mindössze ennyi:
Ami valós, azt semmi nem fenyegetheti. 
Ami valótlan, az nem létezik.
Ebben rejlik Isten békéje. 
(TSZ. B. 2. 2-4.)
Ezen kívül minden csak kommentár, amely kiemeli ezt az igazságot ezer és ezer megközelítésben.

A tanítások szerzője felismerte, hogy kevés ember tudna mit kezdeni ilyen egyszerű igazsággal, kevesen alkalmaznák az életükben, hogy megtalálják a megszabadulást. Az intellektus magyarázatot, ismétlést, racionális megértést és folyamatos gyakorlást kíván. Jézus tehát tulajdonképpen azt mondta: „Tessék, itt van még vagy félmillió szó, azaz majdnem 1500 oldal, amivel foglalkozhatsz. Akkor úgy érzed majd, hogy értékes tudás birtokába jutottál.”

A fenti három sor beteljesíti A csodák tanításának a tanulmányozását. De meg is kell élned, amit tanultál. Erre való a tanítás többi része."

Ha most azt érzed, hogy nem, a te elméd nem bonyolult, nem tesz fel bonyolult kérdéseket, amelyekre bonyolult választ vár, akkor tudd, sajnos tévedsz. Nem is olvasnád most ezeket a sorokat, ha nem így lenne. Válaszokat sem keresnél, mert mindent, ami történik veled, könnyed derűvel fogadnál. Magadat és másokat is olyannak szeretnél és fogadnál el, amilyenek. Tudnád, hogy az életed minden pillanata teljes és boldog, méghozzá azért, mert az isteni gondviselésre bíztad magad. 

A csodák tanításának nagyszerűsége épp abban rejlik, hogy az állandóan zakatoló elmét a saját közegében közelíti meg. Nem akarja megtámadni, sem legyőzni, hanem ezt mondja neki: zakatolj inkább ezeken. Gondolkodj mostantól azon, ha a világ pont fordítva működik, mint ahogy eddig elképzelted, akkor mi ezzel a teendőd. Elmélkedj azon, vajon tetszene-e neked egy olyan, új világ, amelyben ítéletek helyett megbocsátás, félelem helyett szeretet, aggodalmak helyett béke és derű az osztályrészed. 

Épp ezért az Alan Cohen könyvből idézett részből az utolsó három mondat a legfontosabb, amit ki is emeltem: nem elég elolvasnod mindezt – meg is kell élned.

Amikor elkezdjük a leckéket elvégezni, a változás mélysége miatt belső ellenállásunk sokféle formát ölthet, és az egyik ez: nem értem, tehát abbahagyom. Ilyenkor jöhet jól egy olyan könyv, amely további magyarázatokkal szolgál. A magyarázatokat elolvasva csökken a (sokszor fel sem ismert) félelem, és onnantól kezdve könnyedén tovább tudunk haladni az utunkon.

Ez a kifejezetten szórakoztatóan, és jól érthetően megírt könyv számtalan kérdésre válaszol, amelyek felmerülhetnek benned, miközben A csodák tanítását tanulmányozod:

  • Miért íródott A csodák tanítása a pszichológia nyelvén? 
  • Miért patriarchális a nyelvezete?  
  • Miért olyan nehezen érthető a Törzsszöveg?  
  • Hogyan legyek én is csodatévő?  
  • Mi az a különleges kapcsolat? 
  • Mit jelent az, hogy halál és bűn nem létezik? 
  • Miért pont egy év alatt kell a leckéket elvégezni?

Ha már régóta foglalkozol A csodák tanításával, akkor e kérdésekre magad is tudod a választ. Nekem mégis jóleső megerősítést jelentett látni, hogy a következtetéseim helyesek, így nagy örömmel olvastam végig Alan Cohen könyvét.

Ha pedig A csodák tanítása még új neked, akkor kifejezetten ajánlom, hogy vedd magad mellé társnak Alan Cohen könyvét is: miközben remekül szórakozol, új lelkesedést és erőt ad mindaz, amit olvasol. (Ha már a kezedben van, lapozz a legvégére, ott vagyok veled én is!) A könyvesboltokban kapható, megrendelni pedig itt tudod:

 
A könyv utolsó oldalain még egy kedves megerősítést kaptam. A szerző leírja (ahogy én is sokszor), hogy nem muszáj egy csoporttal együtt tanulmányoznod A csodák tanítását. Ha mégis erre vágysz, akkor ez alapján dönts:

"Ha tehát részt veszel egy tanulócsoportban, olyat válassz, amelyik szív-és tapasztalatközpontú, nem csupán intellektuális. A csodák tanítása szerelmes levél Istentől. Egy szerelmes levél intellektuális boncolgatása ellentétes a költészet lelkületével. A jutalom abban van, ha elmerülsz az örömében." 

Nekem pedig épp ez az „örömben-elmerülés” a célom minden egyes találkozón - legyen az személyes, vagy virtuális egy-egy online műhelyben.

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta


Találtál benne számodra fontosat? 
és értesítelek, ha egy új írásom itt megjelenik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése