2020. március 13., péntek

Koronavírus - Hogyan segíts magadon és másokon?

Vajon mit mondana Jézus, ha megkérdeznénk a koronavírusról? Mit tanácsolna: mit tegyünk, és mit ne? Mit javasolna, hogyan lehetünk önmagunk, a többi ember és a világ segítségére ebben a helyzetben?

Szerencsére a válasz (ahogy minden kérdésre) most is megtalálható A csodák tanításában, és ezekre alapozva írtam meg neked ezt a cikket. Az írás végén pedig egy ehhez kapcsolódó, ajándék online kurzust is találsz, amelyről tudom, hogy azonnal a segítségedre lesz. 

Ahogy minden, bennünket felzaklató helyzetről, úgy erről is csak őszintén érdemes beszélni. Spirituális úton járókként nem arra van szükség, hogy letagadjuk magunk előtt a koronavírus létezését és a betegség terjedését, hanem arra, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek megnyugtatnak minket.

Ugyanis cselekedni mindannyiunknak szükséges, de nagyon fontos, hogy a cselekedeteinket ne a félelem motiválja. Ezt a gondolatot két okból is nehéz befogadni: 
  • Ha nincs félelem, akkor mi motivál egyáltalán? 
  • Persze, hogy van félelem, de hogyan szabaduljak meg tőle?

A válasz mindkettőre egyszerű, bár eszerint élni nem mindig könnyű.

Ha már nincs bennem félelem, akkor a szeretet motivál. Az lelkesít, hogy csodatévő legyek, vagyis szeretettel reagáljak minden felmerülő helyzetre. A koronavírus keltette intézkedésekre, az ebből fakadó nehézségekre, a megbetegedőkre, és azokra, akik félnek. Azonban a legtöbben még nem tartunk itt, ezért jó hír, hogy A csodák tanítása tele van olyan gyakorlatokkal, amelyek a félelem elengedéséről szólnak.

Ráadásul, amíg ennyire hiszünk a fizikai testben, addig törődnünk kell vele. Ha teljesen megvilágosodtunk, akkor az elménk is gyógyult, így nem is tudunk megbetegedni. De addig mind a belső munkára, mind a kívülről érkező segítség igénybevételére szükség van. Továbbra is meg kell tennünk dolgokat, függetlenül attól, hogy tudjuk: az illúziók világához tartoznak:
A betegségek néha olyan erősen markukban tartják az elmét, hogy az adott személy átmenetileg elérhetetlenné válik a Vezeklés számára. Az ilyen esetekben bölcs dolog, ha olyan kompromisszumos megközelítéseket alkalmazol az elme és a test számára, amelyek során valamely külső dolgot időlegesen gyógyító erővel ruházol fel. Ennek az az oka, hogy a legkevésbé az segít a betegnek, ha növekszik benne a félelem. (TSZ. 2. V. 4:5-7.)
Az első lépés persze az, hogy ismerd be magadnak a félelem létezését, és gondold végig, mik ezek. 
  • Félhetsz attól, hogy megbetegszel, hogy meghalsz, és attól, hogy valamely szeretteddel történik ugyanez. 
  • Félhetsz attól, hogy nem lesz elég ennivaló, vagy más, számodra fontos dolog. 
  • Félhetsz attól, hogy korlátoznak a szabadságodban, és nem mehetsz oda, ahova akarsz, és nem találkozhatsz azokkal, akikkel szeretnél. 
  • Félhetsz attól, hogy kevesebb lesz a fizetésed vagy a bevételed. 
  • Félhetsz attól, hogy más jellegű anyagi veszteség ér. 
  • Félhetsz attól, hogy a koronavírus terjedése súlyos válságot okoz, és pánik tör ki. 
  • Félhetsz attól, hogy olyan mértékben kell átalakítanod az életedet, amekkorára nem vagy felkészülve. 
És biztosan van még a félelemnek számos egyéb formája is.

Talán mire idáig érsz az olvasásban, erre gondolsz: 
- Kriszta, eddig nem féltem, de most már igen. Minek kellett ezt egyáltalán szóba hoznod? 

Az a helyzet, hogy ha most felébredt benned a félelem, az valójában eddig is ott volt, csak nem vettél róla tudomást. De ez nem baj. A félelem léte természetes. A teendőnk annyi, hogy tudatosítsuk, majd elengedjük, mert így tudunk nyugodtan cselekedni, és 

a nyugodt cselekvés vezet a tényleges gyógyuláshoz, a gyógyításhoz, és a csodákhoz. 

Ugyanis az egész világnak azzal tesszük a legjobbat, ha magunkat megszabadítjuk a félelemtől. Hiszen „nem csak én tapasztalom meg gondolataim következményeit” (19. lecke), hanem mindenki más is. Így válhatunk valódi csodatévőkké, akik egy válságos helyzetben tényleges segítséget tudnak nyújtani. Összefoglalva: 

ne csak kívül fertőtleníts, hanem belül is.

Mi a teendő hát?

1. Használd A csodák tanítását

Ha végzed a leckéket, akkor az, ahol éppen tartasz, mindig arra szolgál, hogy „ráolvasd” minden felzaklató helyzetre. A főmondat is, és a dőlt betűs részek is erre valók. És persze választhatsz a Törzsszövegből vagy a Tanári kézikönyvből is segítő gondolatokat. (És ebben nyújt majd segítséget az ajándékom is a cikk végén.) 

Érdemes hosszan, akár percekig, vagy 10-20-30 percig ismételgetni egy-egy ilyen mondatot. Észre fogod venni, hogy ténylegesen átmossa és kitisztítja az elmédet. Némelyiket át is alakíthatod az adott helyzetre. Néhány példa:
  • A koronavírussal kapcsolatos gondolataim semmit sem jelentenek. (4. lecke)
  • A koronavírust nem Isten teremtette, így nem is valóságos. (14. lecke)
  • Isten velem tart, bárhová megyek is, így megengedhetem magamnak, hogy csak kacagjak a koronavírussal kapcsolatos, félelmes gondolatokon. (41. lecke, utolsó mondat)
  • Isten Kezébe helyezem a jövőt. (194. lecke)
  • Isten minden időben, minden helyen és minden állapotban jelen van. Nincs mitől félni. (Törzsszöveg 29. I. 1:1-2.)
  • Bizonyos, hogy minden boldog véget ér. (292. lecke)
  • Boldogan „feláldozom” a félelmet. (323. lecke)

2. Hagyd abba az ítélkezést

Az ítélkezés is a félelem egy formája, ezért ugyanúgy támadó (és ezáltal megbetegítő) gondolatokat jelent. Amikor elítélsz valakit, akkor elválasztod magad tőle, mert felsőbbrendűnek gondolod magad – úgy véled, ezt te biztosan jobban csinálod (vagy csinálnád) mint ő. A szétválasztottság erősítése pedig nem a gyógyulás irányába visz. 

Ezért hát ne ítéld el azokat, akik félnek, vagy pánikba esnek, vagy számodra túlzónak tűnő óvintézkedéseket tesznek. Az ő nyugalmukhoz ez szükséges, és a nyugalom jelenléte kulcsfontosságú a gyógyulás (mindannyiunk gyógyulása) megtörténtéhez. 

Ugyanígy, a bűnbakok keresésére sincs szükség. Mindenki (és minden ország) a tőle telhető legjobbat és a legtöbbet teszi a rendelkezésére álló információk alapján. Az, ami történik, mindannyiunkat érint, ezért mindannyiunknak részt kell benne vennünk. 

Saját elménk tisztán tartása most fontosabb, mint bármikor. 

Az orvosokkal és az egészségüggyel kapcsolatos ítéleteket sem engedhetjük most meg magunknak. Szélnek kell őket eresztenünk. Akár egyszer és mindenkorra – hiszen a bajokon tartott figyelmünk fenntartja azokat. A segítség most az orvosokon keresztül érkezik, ezért érdemes komolyan vennünk őket. Bátran tedd meg a logikus, ésszerű dolgokat, amiket az orvosok javasolnak – ugyanúgy, ahogy a biztonságos autóvezetés szabályait is betartod, amikor kocsiba ülsz. 

Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy a testedet egészségesen tartsd, 
ÉS 
tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy az elmédet tisztán és nyugalomban tartsd.

3. Légy együttérző, együttműködő és kreatív

Mindannyiunk gyors és könnyű gyógyulásához azzal is hozzájárulsz, ha csökkented (de semmiképpen sem növeled) a félelmet a környezetedben. Ennek persze nem az a módja, hogy elbagatellizálod a dolgokat, vagy gúnyt űzöl azokból, akik láthatóan félnek. Inkább kérdezd meg belső bölcsességedet (az intuíciódat, az angyalokat, Jézust, a Szentlelket, Istent) ezekről: 
  • Mit akarsz tudatni velem ezzel a helyzettel kapcsolatban? 
  • Mit tegyek? 
  • Kinek segítsek? 
Szerdán – amikor a hírek megérkeztek hozzám – én ugyanezeket a kérdéseket tettem fel, és ezt a választ kaptam: Írj. Nyugtasd meg az embereket. Nevezd a nevükön a dolgokat. Ez után kezdtem el megírni mindazt, amit itt olvasol.

Fontos még az is, hogy ne kelts pánikot azzal, hogy a rémisztő híreket – magadnak és másnak – ismételgeted. Válogasd szét, hogy melyek azok az információk, amelyekre szükséged van, és melyek azok, amelyekre nincs. A szétválogatás egyszerű: minden olyan információra szükséged van, amely erre a kérdésre válaszol: mi most a teendőm? Ezek az információk segítenek, előre visznek, cselekvésre késztetnek. Ettől érzed, hogy kívül is hatással lehetsz a történésekre. 

Ha változtatnod kell az életviteleden, ezt tekintsd kihívásnak, amely a kreativitásodat fejleszti. Annak, hogy dührohamot kapj, semmi értelme nincs. Annak viszont van, hogy megválaszold a kérdést: hogyan hozhatom ki ebből is a legtöbbet? A lányomtól például (aki külföldön tanul) ezt az üzenetet kaptam ma, amikor megkérdeztem, ott milyen a helyzet: A szórakozó helyek, a könyvtár és minden közösségi tér bezár, és nem lehet 100 főnél nagyobb eseményt szervezni. Két hétig nincs egyetem, munka sincs ott, ahol dolgozom. Apokaliptikus hangulat, vagy vihar előtti csend.  Azt hiszem, most lesz időm rákoncentrálni a portfólióm elkészítésére.

Viszont nincs szükséged a hírekre arról, hogy mennyien betegedtek vagy haltak meg, vagy arról, hogy más országokban milyen a helyzet. Nem kell ijesztő képeket nézegetned, és sopánkodnod azon, hogy mennyire szörnyű minden. Ez mind a félelmedet növelő, felesleges információ. Arra sincs szükség, hogy te tudj ezekről, és arra sincs, hogy másokkal megoszd.

Ehelyett inkább a vágyott végkifejletre fókuszálj. Rendszeresen képzeld el, hogy te is, és mindenki, aki fontos neked, makkegészséges és életvidám. Lásd, hogy újra szabadon lehet járni és kelni, mindenki nyugodt, és élvezi a gyönyörű tavaszt. 

Közben tudd, hogy amint a látható, úgy a láthatatlan világban is komplex rendszerek állnak össze, hogy a segítségünkre legyenek:
Isten mindaddig megteremti a szükséges Segítőket az Ő Fiának, amíg az igaznak hiszi saját tévképzeteit. (Fogalomtár 5. 1: 8.)
És akkor most jöjjön az online kurzus, ami szintén arra a kérdésemre érkezett válaszul, hogy mit tegyek és kinek segítsek. Ez egy ajándék, tehát ingyenes program, és 
  • mind e-mailben, 
  • mind a 30 napos kihívás Sarkadi Krisztával Facebook csoportban 
elérhető lesz, hogy mindenkihez eljusson. Azért készítettem, hogy könnyű legyen a nyugalmadat megteremteni és fenntartani még akkor is, amikor a külső körülmények ezt látszólag megnehezítik. Jó szolgálatot tesz most, és később is, bármikor.

A csodák tanításából a 81-90. leckéket veszem alapul, amelyek ismétlő leckék, vagyis a 61-80. sz. leckéket tekintik át. Ez 20 napra való muníciót jelent. Ennek a 20 leckének a szavaira építve írok neked minden napra egy megerősítő imádságot, amit 
  • minden reggel elküldök e-mailben, és 
  • kiteszem a 30 napos kihívás Sarkadi Krisztával Facebook csoportba is. 
Ez lesz vele a teendőd: 
  • A nap során többször is olvasd el, és amikor teheted, akkor hangosan is. 
  • A naplódba vagy egy papírra írd át (kézírással), ettől rögzül, és felerősödik a hatása. 
  • Válassz ki belőle egy mondatot (vagy néhány szót), ami kiemelkedik, és valami miatt fontos neked, és ez legyen az, amit azonnal elismételsz magadnak, amikor felüti a fejét a félelem.
A neve pedig: Csodatévő elmetisztítás.

Azért készítettem, hogy általa
  • könnyedén megjelenjen és fennmaradjon benned Isten békéje, és így
  • a szeretet és a nyugalom világítótornyaként segíthess mindenkinek, akivel csak kapcsolatba kerülsz. 

Ha már az olvasója vagy Csodaútravaló elnevezésű hírlevelemnek, vagy tagja vagy a 30 napos kihívás Sarkadi Krisztával Facebook csoportnak, akkor semmi teendőd nincs: 

március 14-én, szombaton reggel
  • a Facebook csoportban 5.00-kor,
  • e-mailben pedig 5.00-6.00 között

már olvashatod is az első imádságot. 

A 30 napos kihívás Sarkadi Krisztával Facebook csoportot itt találod:


Várlak! 

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta 

P.S. Néhány napja azt olvastam, hogy a Dalai Láma szerint a Green Tara mantra kántálása segít a koronavírus terjedésének megállításában. Akár így van, akár nem, én ezt hallgattam végig, amíg ezt a bejegyzést írtam, és nagyon jó hatással volt rám. 

A mantra szövege: Om Tare Tuttare Ture Soha (Meghajlok a Szabadító előtt, akiből a Győztesek születnek.) Fontos tudnod, hogy ilyenkor is a benned élő szabadítót ébreszted fel, és nem pedig egy külső erőhöz fordulsz.

Én ezt a zenét választottam, de rengeteg változata létezik, keresd meg azt, amelyik neked a legjobban tetszik:



❋ ❋ 


Töltsd le A csodák tanításának 365 leckéjét és 
egy szeretetmeditációt, így

kezdj el te is már most 
csodákkal teli életet teremteni magadnak!


7 megjegyzés:

  1. Csodálatos vagy Kriszta!
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Most látom, már kilopták a szót a számból. Nekem is első gondolatom volt, hogy csodálatos vagy, Kriszta! Ugye terjeszthető ez a valóban előremutató csoda-írás! Várom a holnapot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Karcsi! :) Igen, örülök, ha a linket megosztod mindenkivel, akivel csak lehet. Jusson el a segítség minél több emberhez.

      Törlés
  3. Köszönöm, Kriszta ezt a csodás gondolatsort. Hálával és szeretettel osztom tovább a linkjét a csodacsoportokban és az általam kezelt oldalon, hogy minél többen töltődhessenek és gazdagodjanak általa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, Gabi! Öröm volt megírni is. Köszönöm, hogy megosztod: minél több ember olvassa, annál jobb. :)

      Törlés
  4. Hálás vagyok a megnyugtató imákért. Köszönöm. Mindig jó kapaszkodó.
    Isten tenyerén hordoz mindenkit💞

    VálaszTörlés