2020. március 26., csütörtök

3 lépés a félelem nélküli, pihentető éjszakákhoz

A kialakult helyzet miatt leginkább a félelemről olvasnék most. Napközben meditációval, mantrákkal teljesen jó tudom "kezelni" és tetten érni. De éjjel felébredek, és az az első gondolatom, hogy vajon mi lesz? Hogyan tudom az éjszakáimat pihentetőbbé tenni, hogy ne ébredjek többször is arra, hogy a félelem bekúszott az elmémbe? 

Ez a kérdés érkezett hozzám a napokban, és mivel a választ rögtön „hallani” is kezdtem az elmémben, gyorsan nekiültem, és leírtam. Ahogy én is, úgy nyilván te is voltál már olyan helyzetben, amikor az aktuális stressz éjszaka is felébresztett. Így ez az írás nem csak most lesz a segítségünkre, hanem később is, bármikor. Lássuk akkor, mi a teendő. 

Az alvás időszaka annak a feldolgozásával telik, amit napközben megtapasztaltunk, ezért természetes, hogy megjelennek benne a félelmeink. Az viszont már nem szükségszerű, hogy éjszaka fel is riadjunk, és sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük. 

1. Szelektáld a híreket 

A hírek, amiket olvasol, hozzájárulnak ahhoz, hogy növekedjen a félelmed. Ezért mindenképpen két csoportra kell osztanod őket: 
  • szükségesekre és 
  • feleslegesekre. 

A szükségesek azok, amelyek a tudomásodra hozzák, hogy mit kell tenned: 
  • maradj otthon, 
  • moss kezet gyakran, 
  • ne nyúlj az arcodhoz, 
  • gondoskodj az idősebbekről, 
  • segíts, ahol tudsz.

Nagyjából ezek most a legfontosabbak és mindez elegendő is. Ebből már tudjuk, hogy nekünk, egyenként mit kell tennünk. 

Minden, ami ezen túl van, felesleges, és csak a félelmet gerjeszti benned: 
  • teóriák arról, hogy hová vezet ez az egész, 
  • megbetegedések és halottak száma nálunk és máshol, 
  • beszámolók néhány kétségbeejtő helyzetről, stb. 

Ezekre a hírekre nincs szükséged. Ezek nélkül is pontosan tudod, hogy mit kell tenned. Tehát az első lépés – amire egész nap érdemes figyelned -, hogy 
  • ne olvasd ezeket a híreket, és 
  • ne vegyél részt olyan beszélgetésekben, amelyek ezekről szólnak.  


2. Közvetlenül lefekvés előtt 

Az, hogy közvetlenül lefekvés előtt mivel foglalatoskodsz, óriási hatást gyakorol arra, hogy milyen lesz az éjszakád. 

A tévé, a számítógép, és a telefon képernyőjéből sugárzó kék fény ébren tart, így megnehezíti az elalvást és a nyugodt alvást. Ezért elalvás előtt egy órával már semmit ne nézz rajtuk. 

Semmiképpen ne olvasd a híreket, és semmiképpen se nézd a Facebook-on az ijesztő megosztásokat. Elalvás előtt olyasmivel tápláld a szellemedet és a lelkedet, ami hozzájárul a pihentető alvásodhoz. Ezek pedig olyan információk, amelyek megnyugtatnak, mosolyra késztetnek, és örömmel töltenek el. Mik ezek?

Könyvet olvass. 

Olvass olyan könyvet, amely pozitív érzéseket ébreszt benned. Ez lehet 
  • valamilyen szellemi tanítás (mint például A csodák tanítása), és 
  • lehet egy felemelő vagy könnyed regény. 

✓ Tervezgesd a jövőt. 

Képzeld el, hogy egy év múlva már mosolyogva gondolsz vissza erre az időszakra, és boldogan veszed sorra, mennyi pozitív változást hozott az életedbe. Látod, hogy mindenki egészséges, boldog és nyugodt. 

✓ Hallgass zenét. 

Sokszor megtapasztaltam már, hogyha egy stresszesebb időszakban nyugtató zenére alszom el, akkor az éjszakám is nyugodtabb lesz, és kisebb az esélye, hogy az éjszaka közepén felébredek. 

Ők például a kedvenceim közé tartoznak: 


✓ Hallgass vezetett meditációt. 

Ezek lecsendesítik az elmédet, ellazítanak, és pozitív energiával töltenek fel. Itt találod, amit én készítettem:




✓ Egy gondolatot ismételve aludj el. 

Válassz egy neked tetsző megerősítést, vagy egy gondolatot A csodák tanításából (ezekből összeállítottam neked egy listát, ezt lejjebb olvashatod majd), és azt ismételgetve aludj el. Így ez lesz az utolsó gondolat, ami az elmédben teret nyer elalvás előtt, így nem lesz helye a nyugtalanító gondolatoknak, amik talán felébresztenének.  


✓ Írd le a kérdést, ami foglalkoztat. 

Fogd a naplódat, és elalvás előtt írd fel a választ erre: 

  • Mi most a legfontosabb kérdés? 


Írd le, hogy mi az, ami most a leginkább foglalkoztat, majd tedd le a tollat és a naplót az ágyad mellé, és aludj. Így azért alszol nyugodtabban, mert kiadtad az elmédnek a feladatot, hogy egy adott kérdésre fogalmazza meg a választ. Így nem lesz lehetősége a nehézségeken és a félelemkeltő gondolatokon pörögni.  

Ébredés után pedig nyisd ki a naplót, olvasd el a kérdést, és írd le a választ, ami érkezik. A válasz néha meglepő, ám mindig igaz. Érdemes követni. Meglátod majd, milyen csodás felismerésekben lesz részed ezzel az egyszerű módszerrel! 


3. Ha mégis felébrednél

Egyrészt mindaz, amit a 2. lépésnél írtam, itt is érvényes. Ha felébredsz, a fent leírt ötletek bármelyikét alkalmazhatod, és újra el fogsz aludni. Ezenkívül az alábbiak fontosak még:  

✓ Fogadd el a helyzetet

Ne kezdj el dühöngeni azon, hogy íme, felébredtél, és majd milyen kialvatlan leszel másnap. Ettől csak még éberebb leszel, és még rosszabbul érzed magad. Inkább fogadd el, hogy ez van, már ébren vagy. Ha ez sikerül, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy már újra alszol. 😊

Ebben segít, ha arra gondolsz, hogy milyen jó, hogy nem reggel van, ezért nem kell felkelned, csak heverészhetsz itt az ágyban, amíg akarsz. Hiszen máskor erre nem nyílik alkalmad (vagy csak ritkán), általában az ébresztőd hangjára kelsz, és már indulsz is, a különböző tennivalók hívását követve. De ha éjszaka ébredsz fel, akkor nyugodtan ágyban maradhatsz, és élvezheted a semmittevést, a kényelmes ágyat, kinyújtóztatott tested ellazultságát. 

✓ Lélegezz mélyeket

Amikor félünk, akkor röviden és felszínesen lélegzünk, kizárólag a mellkasunkba. Ezért már azzal meg tudod magad nyugtatni, ha lassú, mély lélegzeteket veszel: először a hasadat töltöd meg levegővel, és csak aztán a tüdődet - ezt is alulról kezdve, lassan, fokozatosan egyre feljebb emelve a belélegzett levegőt. Akkor csinálod jól, ha a végére (amikor egy pillanatra benntartod a levegőt) azt érzed, hogy mindened megtelt: kifeszült a hasad is, és a mellkasod is. 

Ez a légzés lelassítja a szívverésedet, és azt az üzenetet küldi az agyadnak, hogy minden rendben, elmúlt a veszély, megnyugodhat, és te újra elaludhatsz. 

Közben tudatosítsd azt is, hogy a veszély nem is valóságos, hiszen itt fekszel az ágyadban, nem fenyeget senki és semmi. Ami megriasztott, azok az elképzelt jövőbe vetített gondolataid, egy nem létező valóságról. 


✓ Cseréld ki a felzaklató gondolatokat

Ha felébredés után rögtön megrohannak a félelemkeltő gondolatok, akkor A csodák tanításában sok olyan megfogalmazás van, ami a segítségedre lehet abban, hogy visszatérhess a békébe. Összegyűjtöttem neked a kedvenceimet - én ezek valamelyikét ismétlem el magamnak, ha a hatalmába kerít a félelem:

  • Ez a gondolat nem jelent semmit. 
  • A békét is láthatom ehelyett. 
  • Megbocsátok, és ez eltűnik. 
  • Isten azt akarja, hogy megszabaduljak ettől. 
  • Semmi nincs, amire szentségem ne lenne képes. 
  • Isten az erő, amelyben bízom. 
  • Nincs mitől félni. 
  • Csak Isten törvényei vonatkoznak rám. 
  • A csodák megilletnek engem. 
  • Isten Kezébe helyezem a jövőt.   

Válassz ki egyet, vagy többet, és ismételd magadnak addig, amíg vissza nem tér a nyugalom, vagy amíg el nem alszol. 


✓ Ha már felébredtél, kelj fel

Nem érdemes órákon át forgolódnod - ha végképp nem tudsz elaludni, akkor inkább kelj fel. 

  • Olvass egy jó könyvet, vagy 
  • végezz el egy olyan feladatot, amire tegnap nem jutott időd, vagy
  • légy kreatív és rajzolj, színezz, fess, ragassz, vagy
  • rakj rendet, stb. 

Nekem voltak olyan éjszakáim, amikor felkelés után kifejezetten inspirált állapotba kerültem, és így nagyon izgalmas dolgok születhettek meg. És persze egészen biztos, hogy egy ilyen éjszaka után másnap olyan fáradtan dőlsz az ágyba, hogy nem fogsz tudni felébredni, akármennyire is zaklatnának a gondolatok. 😊

Ha neked is van egy vagy több jól bevált módszered a nyugodt éjszakai alvásra, akkor írd meg a hozzászólások között, hadd tanuljunk belőle mindannyian!

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta 


❋ ❋ 


Töltsd le A csodák tanításának 365 leckéjét és 
egy szeretetmeditációt, így

kezdj el te is már most 
csodákkal teli életet teremteni magadnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése