2014. május 26., hétfő

A technika ördöge a csodák szolgálatában: 7 + 1 ötlet

Az egónk számtalan trükköt felvonultat annak érdekében, hogy elérje: egyre sokasodjanak azok a napok, amikor nem foglalkozunk A csodák tanításának leckéivel. Ezek közül csak néhány: 

* elfelejtjük a gyakorlatok szövegét;
* nincs időnk rá, hogy naponta többször foglalkozzunk vele;
* reggel még talán, de napközben egyáltalán nem jut eszünkbe az aktuális feladat.

Idővel ez megváltozik. Ahogy az a bizonyos „kis hajlandóság”, amiről a kurzus is ír, növekszik, sőt, mély elköteleződéssé alakul, egyre kevésbé érzed feladatnak, sokkal inkább örömteli, vágyott tevékenységnek a tanítással való foglalkozást. Ám addig is, amíg ez létrejön benned, összegyűjtöttem azokat az eszközöket, amelyek a segítségedre lehetnek ebben a folyamatban. 

 1. A kezed, meg egy toll.

Ez a legegyszerűbb megoldás, bár jár némi kihívással. Fogj egy tollat, és a karodra - a csuklód fölött valahol, hogy kézmosáskor ne jöjjön le - írd rá az aznapi mondatot. 

A kihívás benne az, hogy lesznek emberek, akik megpillantják, és megkérdezik, mit írtál oda. Ilyenkor választhatod azt, hogy elütöd valamivel a választ, és csak annyit mondasz, hogy meg akartál jegyezni valamit, és oda írtad fel, hogy el ne felejtsd. Persze egy idő után fel fog tűnni, hogy ez furcsa módon minden egyes napon megtörténik veled, így talán később ez a válasz nem lesz elegendő. 

Ugyanakkor választhatod azt is, hogy elmondod, mit írtál oda és miért. Ebben az esetben vagy valódi érdeklődést kapsz cserébe, vagy üveges tekintetet, és udvarias, mégis jelentős távolodást. Ám, ha valóban elköteleződtél A csodák tanítása mellett, ez nem fogja kedvedet szegni. 

2. Egy papír, meg egy toll. 

Ez az előző megoldás továbbfejlesztett változata. Fogj egy papírt, meg egy tollat, és írd fel az aznapi mondatot, vagy akár még más fontos gondolatot is. Ezt a papírt aztán hordd magadnál (mondjuk a pénztárcádban, vagy a bankkártyák között, vagy a naptáradban), vagy tedd ki az asztalodra. 

Választhatod azt is, hogy a hátoldalán ragasztós cédulára írsz (post it), ebben az esetben a számítógéped képernyőjére is rögzítheted, vagy a falra, vagy a tükörre - gyakorlatilag bárhová.

3. Egy kis napló, meg egy toll. 

Beszerezhetsz egy kicsi, mindenhol elférő füzetet erre a célra, és írhatsz abba is.
Ez arra is jó, hogy ha napközben eszedbe jut valami fontos, vagy történik valami, amire emlékezni szeretnél, vagy felmerül benned egy kérdés, akkor azonnal fel tudod írni. Így még azt is látni fogod, hogy melyik leckénél tartottál éppen, amikor a jegyzetelni való megszületett benned. 

4. A számítógéped. 

Ha sokat ülsz napközben a számítógép előtt, akkor érdemes ezt az eszközt használnod. 

  • Nyithatsz egy mappát a leckéknek, és azon belül mindegyiknek egy-egy dokumentumot. Az aktuális dokumentumot aztán egész nap nyitva tarthatod, akárhányszor belenézhetsz, és beleírhatsz.  
  • Ha van valamilyen naptár, amit a számítógépeden keresztül használsz, akkor az aznapi teendők közé is beillesztheted az aznapi leckét. Én egy ideig használtam a Google Calendar funkciót, ami még egy e-mail emlékeztetőt is küldött nekem, benne az aznapi leckével (amit én írtam bele korábban). 
  • Te is küldhetsz magadnak egy e-mailt este, mielőtt kikapcsolod a gépedet, amit aztán reggel az elsők között olvashatsz majd. 
  • Ha szeretsz és tudsz képeket szerkeszteni, akkor az aznapi mondatot elkészítheted képként, és képernyővédőként beállíthatod, így mindig a szemed elé kerül. 


5. A telefonod.

Egyre kézenfekvőbb a telefonunkat használni erre is, mert ez is olyan tárgy, ami szinte mindig nálunk van. 

  • A legegyszerűbb, ha küldesz magadnak egy sms-t, az aznapi lecke mondatával. 
  • Ha a telefonodon van jegyzet funkció, akkor oda is beírhatod. 
  • A telefon lehet a segítségedre abban is, hogy az olyan gyakorlatoknál, ahol óránként vagy félóránként kell emlékezni az adott mondatra, figyelmeztessen. Ehhez olyan készülék szükséges, ahol van "Emlékeztető" funkció (a legtöbb rendelkezik ezzel, nem szükséges hozzá "okosnak" lennie). Ide beírhatod magát a mondatot is, és azt is, hány órakor szeretnéd, hogy emlékeztessen. Van olyan készülék, ahol az első emlékeztető után mindig be kell állítani a következőt, és van olyan is, ahol reggel (vagy előző este) előre beállíthatod egész napra. 
  • Ha a telefonod fényképezni is tud, akkor az adott mondatot egy kattintással lefotózhatod, és máris nálad van, még a "bepötyögéssel" sem kell időt töltened. 
  • Ha pedig van rajta hangrögzítő (ezzel is rendelkezik a legtöbb "régi" készülék), akkor fel is olvashatod magadnak az aznapi leckét (vagy az alapgondolatot), és bármikor meghallgathatod fülhallgatóval, vagy anélkül, attól függően, hogy merre jársz éppen.

6. Az okostelefonod.

Itt aztán már egészen elképesztő a lehetőségek tárháza. Az okostelefonokon a
naptár funkció lehetővé teszi, hogy bármit beállíts, amit szeretnél. Minden, amit az előző pontban leírtam, érvényes itt is, csak egy sokkal fejlettebb módon. 

Ezen kívül feltöltheted rá azokat a pdf formátumú anyagokat, amelyekben tőlem kapod a leckéket (ha feliratkoztál a Csodaútravalóra), így mindig nálad van az összes.

És a legújabb hír: 2014. májusától a könyv kapható epub és mobi formátumban letölthető, e-könyv formában is, így bárhová magaddal viheted a teljes anyagot, nem kell az 1200 oldalas könyvet cipelned.


7. Amit én használok éppen most: 

Android okostelefon + Evernote + Mindfulness bell.

Sokáig azt gondoltam, nincs szükségem okostelefonra, és ezt továbbra is vallom. Ám amióta februárban szert tettem egyre, mégis úgy érzem, sok mindenben megkönnyíti és szórakoztatóbbá teszi az életem. Az egyik ilyen lehetőség éppen A csodák tanításának a gyakorlataival kapcsolatos. 

Az Evernote egy internetes oldal (vagy inkább információs felhő), egyben egy okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás. Arra való, hogy bármit, amit szeretnél felírni magadnak, itt tedd. Amit a telefonban írsz bele, azt a számítógépeden is látod, és fordítva. Ha telefont vagy számítógépet cserélsz, nem kell törődnöd a jegyzeteid mentésével, mert azok nem változtatják a helyüket: bármely telefonról vagy számítógépről, bármikor elérhetők. 

Itt nyitottam egy mappát, Napi gyakorlatok címmel, és minden leckének nyitok egy-egy új jegyzetet. Ide beírom a számát, a főmondatot, és amit még fontosnak tartok. Majd ennek a jegyzetnek az ikonját kiteszem a telefonom főoldalára, így egy kattintással (ja, nem: tappintással) megnyithatom. 

Ha egyszer végeztem mind a 365 lecke beírásával, örökre megmaradnak, akkor is, ha telefont cserélek. Bárhonnan elérhetem őket, ha szeretnék változtatni rajtuk. Ahhoz, hogy a telefonon olvassam vagy szerkesszem őket, nem szükséges internet kapcsolat, csak ahhoz, hogy a telefonom és a számítógépem között a szinkronizálás időnként megtörténjen. 

A Mindfulness bell pedig egy rendkívül kellemes hangon megszólaló gong. Az ingyenesen letölthető alkalmazásban beállíthatom, hogy egy adott nap folyamán milyen gyakran szólaljon meg: 5 vagy 10 percenként, vagy félóránként, vagy óránként, de ez csak néhány a választható lehetőségek közül. 

Így amikor a gong megszólal, felidézem magamban a mondatot, ha több időm van (vagy nem emlékszem rá), akkor megnézem az Evernote jegyzetben, ha pedig még a meditációra is tudok szánni néhány percet, akkor átmenetileg lenémítom a telefonom, és csak befelé figyelek. 

Ezek angol nyelvű alkalmazások, de a használatukhoz nem szükséges az angol nyelvtudás. Ha egyszer megértetted, hogyan működnek, onnantól kezdve rendkívül egyszerűnek találod majd.

+ 1. Finomság angolul tudóknak

Az okostelefonodra (vagy e-book olvasódra, vagy tabletedre) megvásárolhatod a teljes könyv Kindle verzióját, így bárhol, bármikor beleolvashatsz. 

Letölthetsz egy olyan alkalmazást (ACIM Workbook, Foundation for Inner Peace), ami csak a leckéket tartalmazza, így mindig a kezed ügyében van az aznapi, akár volt időd beírni a telefonodba, akár nem. Ráadásul az alap mondat audio verzióját meg is hallgathatod.

A lista természetesen nem teljes, hiszen csak azok az ötletek kerültek bele, amiket azoktól hallottam, akikkel találkoztam, illetve én magam használtam vagy használom őket. Ezért nagy örömmel veszem, ha a hozzászólások között kiegészíted mindezt a saját javaslataiddal, hogy bőven legyen miből válogatnunk.

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta 

Találtál benne számodra fontosat? 
Kattints ide >>>,  
és értesítelek, ha egy új írásom itt megjelenik. 
(Sőt, ajándékok is várnak rád!)


Tovább olvasnál? Csemegézz kedvedre itt:
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése