2017. február 9., csütörtök

Csodák minden nap, mindenütt

- Csak egy hete, hogy elkezdtem olvasni a tanításokat, és pontosan ez az idézet az, ami egy kissé megzavart. Az én fejemben van egy értelmezése a "csoda" szónak, de az valahogy nem illik bele például ebbe az idézetbe. Mit jelentenek a "csodák" itt? – kérdezte tőlem egy olvasó, és ez volt a szóban forgó idézet: 
A csodák tisztelettel adóznak neked, mert méltó vagy a szeretetre. Szertefoszlatják az önmagadról alkotott illúzióidat, és felismerik a benned lakozó fényt. Megszabadítván téged rémálmaidtól, jóváteszik hibáidat. A csodák megszabadítják az elmédet illúzióid fogságából, és újra éppé tesznek téged. (A csodák tanítása, TSZ. 1. I. 33. 1-4.) 
Gyorsan újra hangsúlyozom, hogy a Törzsszöveg értelmezésében rengeteget segít, ha az olvasásával párhuzamosan (vagy akár hetekkel, hónapokkal az olvasás megkezdése előtt) minden nap elvégzünk egy leckét a Munkafüzetből. A leckék végzése az, ami képessé teszi az elménket arra, hogy befogadjuk a Törzsszövegben leírtakat – azt a részt, ahonnan az idézet is származik. 

A másik fontos dolog pedig az, hogy bizony, sok olyan gondolattal fogunk találkozni, ami nem illik bele eddigi ismereteinkbe és elképzeléseinkbe. A csodák tanításának célja ugyanis éppen az, hogy eddigi világlátásunkat gyökeresen átalakítsa. Tehát az egész tanítást érdemes rendkívül nyitott elmével fogadni, hogy be tudjuk engedni ezt az új megközelítési módot. 

A csodák tanításában a csoda kifejezés az észlelés megváltozását jelenti. Akkor beszélünk csodáról, amikor képesek vagyunk valamit egészen másképp látni, mint korábban: 
  • ítélkezés és hibáztatás helyett megbocsátunk; 
  • távolságtartás helyett szeretünk; 
  • a jövőtől való félelem helyett boldogan élünk a jelenben. 
Tehát a csoda látszólag kívül jelenik meg (javulnak a kapcsolataink, teljesülnek a vágyaink, meggyógyulunk a betegségekből), de ez soha sem kívülről érkezik, hanem annak az eredménye, hogy megváltozott a gondolkodásunk. Tehát a „csoda”, a „megbocsátás” és a „gyógyulás” szavak szinte szinonimának tekinthetők. 


És most nézzük az idézetet mondatonként. 

A csodák tisztelettel adóznak neked, mert méltó vagy a szeretetre

Amint felismered és elfogadod, hogy Isten Fiaként áldott vagy (40. lecke), feltétel nélkül kezded el szeretni önmagadat és a többi embert is. Megbocsátásodon keresztül mély tiszteletet érzel önmagad és mindenki más iránt is.   
Szertefoszlatják az önmagadról alkotott illúzióidat, és felismerik a benned lakozó fényt
Önmagadról alkotott illúzióid számosak
  • azt hiszed, a testeddel, a gondolataiddal, az érzéseiddel vagy azonos; 
  • azt hiszed, el vagy vágva Istentől; 
  • azt hiszed, a többi ember bántani akar; 
  • azt hiszed, súlyos bűnöket követtél el, melyekért büntetést érdemelsz; 
  • azt hiszed, az egymástól elkülönült testekben való lét a valóság; 
  • azt hiszed, az élet versengés és küzdelem; 
  • azt hiszed, mások is megérdemlik a büntetést; 
  • azt hiszed, nem vagy szerethető; 
  • azt hiszed, összehasonlítanod és ítélkezned kell; 
  • azt hiszed, téged is folyamatosan megítélnek.   
A lista ennél sokkal hosszabb, ám nincs jelentősége. Mindegyik téves gondolat átalakul, amint helyreáll elméd épsége, és összekapcsolódsz a benned is ott lévő istenivel. 
Megszabadítván téged rémálmaidtól, jóváteszik hibáidat. 
A rémálmok abból fakadnak, hogy hosszan őrizgetjük magunkban minden sérelmünket, és minden bántást, amit átéltünk, vagy elkövettünk. Újra és újra lejátsszuk őket az elménkben, amivel csak tovább növeljük a bűntudatot és a haragot. Amint elkezdünk megbocsátani, ezek a rémálmok eltűnnek, és az egész életünk átalakul. 
A csodák megszabadítják az elmédet illúzióid fogságából, és újra éppé tesznek téged
A megbocsátás hatására elengedjük az önmagunkról és másokról kialakított hamis képet. Ráébredünk, hogy egyek vagyunk egymással és Istennel is. Újra épek akkor leszünk, amikor az elménket már csak a szeretet gondolatai töltik ki. Ide vezet el A csodák tanítása, és a 365 leckén alapuló, napi gyakorlat.

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

***  

Ugyanilyen mélyreható, felismeréseket hozó, mégis jókedvű beszélgetések zajlanak majd a Nyárünneplő csoda-táborban is, júliusban. Gyere, tarts velünk! Részletek és jelentkezés itt:


Várlak!

Kriszta


Töltsd le a 365 leckét és egy szeretetmeditációt, így
kezdj el te is már most 
csodákkal teli életet teremteni magadnak!

7 megjegyzés:

  1. Nagyszerű, amit és ahogy leírtál! Köszönöm! Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, Edit, hogy neked, mint tapasztalt csodautasnak is ez a véleményed!

      Szeretettel,

      Kriszta

      Törlés
  2. Köszönöm ezt a nagyon fontos magyarázatot!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, Károly! Remélem, más értékes olvasnivalót is találsz az oldalon.

      Szeretettel,

      Kriszta

      Törlés
  3. Kedves Kriszta!
    Köszönöm szépen válaszod. Így már világos. :-)
    Nem vagyok jó az elvonatkoztatásokban, ezért nehéz megértenem a verseket is. Az egyenes, egyértelmű beszédet jobban kedvelem, mint amilyen a Te magyarázatod is.
    Csodákkal teli, szép napot!
    Susi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Susi!

      Én köszönöm a kérdést. Öröm volt válaszolni rá.

      Szeretettel,

      Kriszta

      Törlés
  4. Köszönöm, és hála, áldás!

    VálaszTörlés